sreda, 10. februar 2010

Ali ljubite preveč?

Oznake: zasvojenost, ljubezen, Intimno, partner, naklonjenost, sreča, test

Ali ljubite preveč?Ko ženska zameša ljubezen in trpljenje, ljubi preveč. Ko sprejme razmerje, ki prizadene njeno dostojanstvo in ji ne vrača vedrine in sreče, toda še vedno ne more prekiniti zveze, ljubi preveč.

Kot kaže takšna stanja nimajo nič skupnega z resnično ljubeznijo, ampak jih je možno primerjati z določeno vrsto zasvojenosti. Definicija, ki jo uporabljamo za njeno opisovanje, prihaja iz slovite knjige Ženske, ki preveč ljubijo ameriške psihoterapevtke Robin Norwood. Avtorica je pojasnila bolno dinamiko, ki nekatere ženske pripelje do tega, da so odvisne od razmerja; gre za odvisnost, ki je podobna odvisnosti od hrane in alkohola, in izvira iz globokega notranjega trpljenja. Ni zmedena zaradi velikodušnosti, s katero obdarja partnerja, temveč v resničnem pomenu. Ljubiti preveč je nasprotna izkušnja, ki dopušča trpljenje in frustracijo. Toda gre za dinamiko, ki jo je težko razumeti, saj je bilo v naši kulturi v zadnjih desetletjih sprejeto dejstvo, da se ženska žrtvuje za moškega. Naša kultura uči, da morajo ženske za ljubezen narediti vse. Zato se ta dinamika bolj dotika ženskega spola kot moških. Moški, ki imajo enako potrebo po tem, da zbežijo v svoj svet (in to je ena od blagih osnovnih gibal te težave), zlahka razvijejo druge tipe izogibanja, tudi če se zasvojijo z delom ali internetom ali pa prebijejo dneve pred televizijskimi zasloni in spremljajo športne prenose.

Neprimeren partner

'Ljubiti preveč' pomeni biti odvisen od razmerja, obnašati se tako, kot da bi bilo dejstvo, da imaš ob sebi partnerja, bolj pomembno od lastnega počutja in sreče. To je stanje, ki se rodi iz globoke potrebe po nezadovoljeni ljubezni: če je nekdo v mladosti ni dobil dovolj, ali se je počutil, kot da so ga starši zapustili, je možno, da je kot odrasla oseba pripravljena na vse, da se izogne preizkušanju čustev praznine in zapuščenosti. Toda na žalost se pogosto dogaja, da te ženske, namesto da bi se obrnile na zdrave osebe, ki bi jim lahko dale tisto, kar potrebujejo, pritegnejo partnerji, ki niso primerni za to, da bi jim lahko dali ljubezen. Ženska jih izbere, ker meni, da so družinski; na določen način z njimi oživi svoje otroške dinamike zavrnitve in zapustitve.

Gre za začarani krog

Te ženske, navajene indiferentnosti, globoko v srcu niso prepričane, da si zaslužijo naklonjenost in srečo. Toda na žalost nastane zelo negativen začaran krog: ljubiti preveč izhaja iz trpljenja in potrebe, toda po svoje povzroča bolečino in še globljo potrebo: hudo žejo po ljubezni. Kako resno je stanje žensk, ki ljubijo preveč? Obstajajo različne stopnje resnosti. Številne ženske so enkrat ali dvakrat v življenju 'ljubile preveč': naletele so na nesrečno razmerje, ki je povzročilo, da je v njih začelo odmevati trpljenje iz otroštva, in so trmasto vztrajale, da bi ga premagale. Toda za mnoge, k sreči, je to le določeno obdobje ali le osamljen postranski dogodek.

'Sestre Rdečega križa'

Obstajajo ženske, ki se zaradi svoje odvisnosti ne morejo odtrgati od nasilnih mož (čustveno in fizično), ki jih zlorabljajo, in včasih tudi otroke. Druge se pustijo izrabljati, tudi denarno. Nekatere dopuščajo ponižujočo nezvestobo. Na koncu obstajajo ženske, ki prevzamejo vlogo 'sester Rdečega križa'. To je druga oblika 'ljubiti preveč': ker ženska misli, da si ne zasluži ljubezni, se vedno obrača na uboge ljudi, saj si misli, da jo lahko sprejmejo le, če veliko daje.
Ljubiti preveč je bolezen, ki jo ženska pogosto podcenjuje, ker si reče, da 'ni tako hudo'. V takšnih položajih lahko zbolijo zaradi stresa, bolečine in prejokanih noči. Je možno ozdraveti, če imaš bolezen, ki se imenuje ljubiti preveč? K sreči je možno. Ozdravitev pride z detoksikacijo, ko se ženska uspe ustaviti in zapustiti bolne vzorce. To pomeni prekiniti izolacijo, v katero se te ženske zaprejo, ko iščejo pomoč. Zdi se preprosto, vendar ni, ker nakazuje priznanje, da naj bi bilo v razmerju nekaj zelo negativnega. Zato nekatere ženske tega nikakor nočejo narediti. Povrhu je potrebno posvetiti čas in energijo procesu ozdravitve. V teh primerih je priporočljivo pridružiti se skupini za pomoč.
S pomočjo terapevta ali skupine je treba dokončati pomembne korake: opustiti voljo za nenehnim nadzorovanjem (vse se opazuje z bolnim nadzorom), sprejeti občutek v sebi zakopane bolečine, ki se želi zavedati dinamike v preteklosti. Predvsem je potrebno naučiti se ljubiti samega sebe, kar je zelo težko za tistega, ki ni bil nikoli ljubljen. Toda ko se končno pokaže zdrava samozavest, se je možno naučiti izbirati bolj modro na čustveni ravni. Ko ženske niso več obupane in se niso več pripravljene žrtvovati za moškega na nevrotičen način, se na koncu vendarle lahko pojavi zdrava ljubezen.

Test: STE DEL TE KATEGORIJE?

Na spodnja vprašanja odgovorite z Da ali Ne

- Vas pogosto pritegne reven partner?
- Vas pogosto pritegne neodgovoren partner?
- Pogosto iščete izgovore za opravičevanje njegovega neolikanega obnašanja?
- Se vam dogaja, da si lažete, da prikrijete tisto, kar se dogaja v razmerju?
- Če gredo stvari slabo, ali se nagibate k temu, da si pripišete več kot 50 odstotkov odgovornosti?
- Ste obsedeni z njim?
- Ne delate nič drugega, kot da razmišljate o tem, kako bi lahko rešili njegove težave?
- Bi naredili vse, da bi mu ustregli?
- Tudi če vam nikoli ne podari ničesar, ste pripravljeni zapraviti zanj velike vsote denarja.
- Bi ga zamenjali?
- Menite, da si ne zaslužite ljubezni in sreče?
- Imate manj realno stališče o čustvenih stanjih, v katere ste vpleteni?
- Se počutite vedno polni strahu in nemira?
- Vas straši misel, da bi končali razmerje z njim?

• Če ste odgovorili pritrdilno na do 10 vprašanj, ste tudi vi oseba, ki 'ljubi preveč'.

"Psihično me je trpinčil."
Marjeta, 35 let, učiteljica
"Ko sem ga spoznala, se mi je Janez zdel čudovit. Začela sem hoditi z njim in takoj sem ga hotela predstaviti vsem svojim prijateljem. Toda hitro sem dojela, da v moji skupini ni priljubljen … Počasi sem se začela umikati v samoto, da sem ostala z njim. Prvo obdobje je bilo srečno. Potem je postajal vse bolj kritičen, obtožujoč. Nič, kar sem počela, mu ni bilo nikoli dobro. Začela sem se bati njegove sodbe, kar koli se je zgodilo. Pretepel me je le enkrat, 'iz ljubezni'. To se nikoli več ni ponovilo. Toda psihološko nasilje je bilo slabše; kričal je, se razjezil ali pa se je oddaljil in bil čisto hladen. Postala sem negotova, tresla sem se in bila vedno živčna. Dojela sem, da ne živim v zdravem okolju, in sem že tisočkrat sklenila, da ga bom zapustila. Vendar sem brez njega čutila velikansko praznino. Pet let je trajalo, da sem zbrala pogum in zares odšla."
www.youtube.com
This is Pink with her Song Please don´t leave me I do not own this Song all rights belong to Sony BMG & P!nk Lyrics: Da da da da, da da da da Da da da, da da Da da da, da da I don't know if I can yell ...

Pritiski so lahko zelo hudi in zdravi partnerji bodo prej ali slej odnehali in tak odnos zapustili, s tem pa uresničili najhujšo bojazen soodvisnega: strah pred zapuščanjem. Ostali bodo tisti, ki imajo tudi sami enako velik problem, bodisi da pijejo, da niso sposobni ljubiti, ali se bojijo zapuščanja. V takšnem odnosu se odvisnost od odnosov pokaže v najhujši luči: ni mogoče ne ostati ne oditi!
www.youtube.com
Trailer for Danny DeVito's film


Ljubezen pomeni, da nam je partner pomemben kot bitje, da mu želimo dobro in smo do njega pozorni. Soodvisni pa niso sposobni zrelo ljubiti. Namesto tega so obsedeni s sanjsko podobo o partnerju. Dokler se le-ta obnaša skladno z dodeljeno vlogo, je vse v redu. Ko pa želi uveljaviti svojo drugačnost, soodvisni njegovo pobudo razumejo kot grožnjo. V njih se prebudijo stari strahovi pred zapuščanjem ali pred izgubo kontrole, zato napadejo z vsem orožjem, prepričani, da se le branijo. Tako se soodvisni odnosi izrodijo v boleče vztrajanje dveh ljudi, ki sta se nekoč izbrala kot 'prava', zdaj pa na vsak način želita drug drugega spremeniti.
Pri moških se odvisnost od odnosov običajno pokaže v krizi okoli štiridesetega leta, če so 'po kakšnem čudežu' ušli kemični odvisnosti ali deloholizmu. Takrat so pogoste ločitve in še leta lahko traja odvisniška kriza, v kateri se bivša zakonca 'obdelujeta' - navidezno zaradi premoženja in otrok, v resnici pa zaradi prepričanja, da je njuna sreča odvisna od dejanj drugega.

Peklenska gugalnica, Sanja Rozman

Immature love says: 'I love you because I need you.'
mature love says 'I NEED YOU BECAUSE I LOVE YOU.'
Fromm

Ni komentarjev:

Objavite komentar