ponedeljek, 09. november 2009

Seksolog dr. MARIJAN KOŠIČEK o prepovedani spolnosti

#Ljubezen je predvsem egoistična. Gre za iskanje sebe v drugem človeku.
#Ljubezen je kot podjetje. Če hočeš, da napreduje, moraš vanjo vedno nekaj vlagati.
#Če dva nista za skupaj, se morata raziti in konec.
#Frigidnost ženske ne obstaja! Frigidna je zveza, razmerje!
#Moški se zelo pogosto počuti ogroženega od ženske, ki je fizično in psihično dokazano bolj odporen spol.
#Ljudje pač hrepenijo po močnih čustvih. In v večini partnerstev manjkajo prav močna čustva, strast, ogenj, vse sčasoma postaja bolj mlačno, pusto, sivo. Zato iščejo nadomestke v raznih dr. romanih in limonadastih nadaljevankah, da tako v svoji fantaziji doživljajo strasti, ki jih ne morejo izživeti v realnem življenju.
#Res je, da je spolna privlačnost izhodišče za ljubezensko razmerje. Ampak to še ni ljubezen.
#... in počasi ga bo morda še vzljubila. Ga bo figo vzljubila! To ni res! Če ljubezen ne obstaja že na začetku nekega razmerja, se nikoli ne bo razvila!
#Ljubezni na prvi pogled ni. Je samo očaranost, fasciniranost, to je druga stvar.
#Osnovni kapital za uspešno razmerje je ljubezen do partnerja.
#Vse več se govori o seksu, a noben vrag ne govori o ljubezni. To je strašno.
#Poznam veliko frigidnih moških, pa čeprav jim stoji non stop. Frigiden je vsak moški, ki ne zna zadovoljiti ženske, oprostite.
#Moj nekdanji učitelj je lepo povedal, da je težava v tem, če je "penis pametnejši od moškega".
#Nesposobnost za ljubezen do ženske je pri moških zelo vsakdanji pojav. Bežanje od prave ljubezeni ...
#Kakšna je to idealna ljubezen, lepo vas prosim! Take ljubezni ni.
#Človeka, ki je zelo drugačen od tebe, tako po svojih življenjskih stališčih, interesih, svojih potrebah, vrednotah ne moreš zares ljubiti.
#"Med duhovniki je homoseksualnosti kolikor hočeš."

Usposobljenost za zakon

Kdaj je čas za ločitev? Je lahko ločitev tudi zdravilo? “Prav gotovo. Čeprav na začetku mogoče ni videti tako, je zvezo, v kateri se partnerja nič več ne ljubita, razumeta in podpirata, bolje končati in obema omogočiti, da uspešno zaživita.”

Dr. Marijan Košiček pravi, da lahko čustveno zrelost in s tem sposobnost za pravo ljubezen pričakujemo pri ženskah po 20. letu in pri moških po 25. letu. Mlade zakone imenuje adolescentne zakone, zakonca se še intenzivno razvijata in spreminjata in v tem procesu postaneta drugačni osebnosti, kot sta bili na začetku zakona; tako se več ne ‘spoznata’, nista osebi, s katero sta začela pot in ne moreta se več ljubiti, saj sta vzljubila ‘drugo osebo’.

V stanju ljubezenske očaranosti hitijo v zakon tudi bolj zreli ljudje, k zaletavemu vstopu v zakon pa jih vodijo čustvene težave pri navezovanju stikov z nasprotnim spolom.

“Če hočeš opravljati nek poklic, moraš imeti določena znanja. Za to delo moraš biti usposobljen. Ravno tako moraš biti usposobljen za partnerstvo. Ljudje mislijo, da je vsak sposoben za uspešen zakon, a ni tako. Poznati moraš pravila in imeti do partnerstva zdrav, naraven odnos,” pravi dr. Marijan Košiček.

V napačni šoli

“Problem je v tem, da otroci hodijo v ‘napačno šolo zakona’, ko gledajo starša, ki se ne razumeta, se prepirata, sta hladna drug do drugega, grdo ravnata eden z drugim – taki starši tudi do otroka ne morejo kazati neke ljubezni in tak človek je poškodovan in goji nezaupanje do skupnega življenja, čeprav si ga želi.” Veliko ljudi, zlasti moških, zlorabi partnerstvo, ker hočejo imeti dom, družino, udobje, ki ga nudi urejeno gospodinjstvo – temu Košiček pravi ‘hotelske usluge’, in seveda tudi ‘spolni servis’.

Ker hočejo imeti status gospodarja, očeta družine, morajo prenašati svojo ženo, ki pa jim je preveliko čustveno breme, zato se začnejo zatekati v delo, šport ali alkohol. Žena se počuti zanemarjeno, je nezadovoljna in pogosto depresivna, vendar jo okolica in pogosto najbližji (mame, tete) učijo, da je treba potrpeti.

Zato morata biti le partnerja tista, ki odločata o tem, ali bosta ostala skupaj; za pomoč naj zaprosita le strokovnjaka, vsi ostali so pristranski. Če si sam sebi prijatelj in imaš dovolj življenjskega poguma, se boš rešil slabega zakona. Res srečna lahko naredi partnerja le globoka medsebojna čustvena navezanost, ustvarjanje zakona brez ljubezni pa ni nepošteno le do sebe, temveč tudi do partnerja in otrok.

Kako spoznati, kateri je pravi? Prav je, da iščete in preizkušate, saj boste le tako našle sebi primernega partnerja (in ne princa iz sanj, kot nam naša kultura prišepetava na vsakem koraku!).

Poskusni zakon

Košiček predlaga ‘poskusni zakon’, o katerem so razpravljali že stari Grki. Gre za idejo, da bi dva, ki se hočeta poročiti ali živeti skupaj, najprej živela skupaj najmanj eno leto, da se dobro spoznata. Pogoji pa naj bi bili naslednji: ne smeta se poročiti, morata se vzdržati skupnih finančnih vlaganj in ne imeti otrok. V tej poskusni dobi bi se partnerja dodobra spoznala in videla, ali se ujemata v bistvenih lastnostih, ki so pogoj, da je partnerstvo uspešno.

Še nečesa ne smete pozabiti – ljubezni na prvi pogled ni! Ljubezen je namreč zelo kompleksno čustvo, skupek pozitivnih čustev v odnosu do druge osebe, zato ne more nastati naenkrat. Tisto, kar vas spreletava ob čednem neznancu, je erotična fasciniranost, ki se sicer lahko razvije v ljubezen in je njen temelj, ni pa še ljubezen sama. Ta se razvija postopoma, ko človeka čedalje bolj spoznavamo in iz dneva v dan pri njem odkrivamo lastnosti, ki so nam všeč. To osebo čedalje težje zapustimo, pripravljeni smo se odpovedati drugim aktivnostim, samo da smo lahko z njo ...

Prava ljubezen se nanaša na celega človeka, ne le na nekatere njegove lastnosti. Spolno poželenje se začne spreminjati v ljubezen, ko nas partner ne privlači le s svojo spolnostjo, temveč s celo osebnostjo. Uživamo, ko smo s tem človekom, radi se pogovarjamo, družimo z njim, uživamo, da smo do njega pozorni, ustrežljivi in nežni. Želimo mu ugajati, mu pomagati in ga razumeti, partnerja sprejemamo z njegovimi napakami vred.

Prava spolna ljubezen, kot jo imenuje Košiček, daje človeku veliko čustveno moč in sposobnost, da se partnerju prilagajamo; enako pričakujemo tudi od njega. Vendar svoje ljubezni ne smemo precenjevati in je imeti za neranljivo. Če se partner trdovratno vede tako, kot nam ni všeč, ga ne bomo mogli ljubiti neskončno dolgo.

Za polnovredno ljubezen je potrebna tudi popolna čustvena osamosvojitev od staršev. Enako velja tudi za ekonomsko neodvisnost, ki je pomembna tudi v partnerstvu; žena je v partnerstvu lahko popolnoma enakopravna šele, ko je ekonomsko neodvisna.

Že sam dvom lahko povzroči, da vam nekaj ne uspe, torej je pametno, da v življenjski projekt, ki mu pravimo zakon – partnerstvo, vložite vso psihično in čustveno energijo, dvom pa mogoče ‘izživite’ tako, da se vsak dan znova odločite: “Ja, to je človek, s katerim želim preživeti ta dan.”

Čas je za poskusni zakon

Kako vedeti, da je prav on tisti pravi?

Dr. Marijan Košiček svetuje poskusni zakon. Svojega ljubega skušajte čim bolj spoznati, preden se odločite, da se boste resno vezale – živita skupaj najmanj eno leto, vendar se v tem času:

  • ne poročita,
  • ne podajta v skupna finančna vlaganja,
  • ne imejta otrok.

Naj bo ljubezen vajina edina vez, če spoznata, da nista za skupaj, se bosta zlahka razšla.

Priporočeno branje: dr. Marijan Košiček: Zakon na razpotju, MK, 1993.


Ljubezni na prvi pogled ni!

Erotična fasciniranost, očaranost – to je tisto, kar vas popolnoma ohromi, ko v oblakih odhajate od popolnega neznanca.

Ta očaranost je motiv, da se začneta sestajati in spoznavati, vendar je prava ljubezen zelo kompleksno čustvo, skupek pozitivnih čustev v odnosu do druge osebe, ki se lahko razvije le postopoma, ko se bolje spoznata in iz dneva v dan drug pri drugem odkrivata lastnosti, ki so vama všeč. Prava, popolna in obojestranska spolna ljubezen je, ko nas partner ne privlači le s svojo spolnostjo, temveč s celo osebnostjo. Partnerja sprejemamo v celoti, tudi njegove napake, skušamo ga razumeti, želimo si biti z njim, se družiti, o vsem pogovarjati ...

1 komentar:

  1. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Obchod odkudkoli - Váš čas je drahý. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu

    227,651,647 - Otevřené obchody na eToro

    OdgovoriIzbriši