sreda, 16. december 2009

Zavedanje, Anthony de Mello

Learning to fly...


Nekdo je našel orlovo jajce in ga položil v gnezdo domače kokoši. Mladi orlič se je izlegel skupaj z zarodom pišcancev in skupaj z njimi zrastel. Vse svoje življenje je delal to, kar so delali piščanci, prepričan, da je eden izmed njih. Brskal je po zemlji za črvi in žuželkami. Kokodakal je, razprostiral krila in letal le nekaj čevljev nad zemljo. Leta so minevala in orel se je zelo postaral. Nekega dne pa je nad seboj na jasne nebu zagledal mogočno ptico. Graciozno je drsela med zračnimi tokovi in komaj kdaj zamahnila s svojimi mogočnimi zlatimi krili.

Stari orel je gledal vanj s strahospoštovanjem: 'Kdo je to?' je vprašal.
'To je orel, kralj ptic,' mu je dejal sosed. 'On pripada nebu, mi pripadamo zemlji - mi smo kokoši.' Tako je orel živel in umrl kot kokoš, ker je mislil, da to je.
Anthony de Mello - Zavedanje

In, Urko, kaj kej počnes te dni?....nč, just learnin' to fly;)


Man's main task in life is to give birth to himself, to become what he potentially is. The most important product of his effort is his own personality.

Most people die before they are fully born. Creativeness means to be born before one dies.

Erich Fromm


'Change and growth take place when a person has risked himself and dares to become involved with experimenting with his own life.''

Herbert Otto

Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go.

T. S. Eliot

The fact is that most people, groups, and organizations do not want you to be an original, independent, creative individual. They prefer you to be passive, easily manipulated, anxious to conform to existing practices, and not too successful.

John Chaffee

Poznate znamenje, da ste se prebudili? To je takrat, ko se vprašate ''Ali sem jaz zmešan, ali pa so zmešani vsi drugi?'' Res je tako. Zmešani smo. Ves svet je zmešan. Potrjeni norci. Edini razlog, da nas ne zaprejo v kak zavod je, da nas je preveč. Torej smo nori. Živimo z norimi predstavami o ljubezni, odnosih, sreči, veselju, vsem! Prišel sem tako daleč, da verjamem, da če se vsi strinjajo o nečem, ste lahko gotovi, da to ne drži. Vsaka nova ideja, vsaka velika ideja, je bila, ko se je pojavila, ideja manjšine. Človek, imenovan Jezus Kristus, je bil sam proti vsem. Vsi so govorili drugače kot on. Tako tudi Buddha. Vsi so govorili drugače kot on.
Mladi mož mi je prišel potožit, da ga je njegovo dekle pustilo na cedilu, da ga je izigralo. Nad čem se pritožujete? Ste pričakovali kaj boljšega? Pričakujte najslabše, ker imate opraviti s sebičnimi ljudmi. Res ste neumni - kovali ste jo v zvezde, kajne? Mislili ste, da je princesa, da so ljudje dobri, prijazni. Pa niso! Tako slabi so kot vi - slabi, razumete? Spijo, kot vi. In kaj mislite, za čem stremijo? Za lastno koristjo, natanko tako kot vi. Nobene razlike ni. Si lahko predstavljate, kako osvobajajoče je, da ne boste nikoli več razočarani? Nikoli več ne boste občutili, da vas je nekdo pustil na cedilu. Nikoli se počutili zavrnjeni. Ali se želite prebuditi? Bi radi srečo? Želite svobodo? Tu je, kar iščete: zavrzite svoje napačne predstave. Glejte skozi ljudi. Če vidite skozi sebe, boste videli vsakogar. Nato jih boste imeli radi. Sicer boste zabili ves čas za boj s svojimi napačnimi predstavami o njih, s svojimi iluzijami, ki nenehno zadevajo ob resničnost.
Verjetno je za mnoge izmed vas preveč osupljivo, da bi razumeli, kako lahko od vsakogar, razen od zelo redkih prebujenih oseb, pričakujemo, da bo sebičen in iskal lastno korist, bodisi na grob ali rafiniran način. Iz tega vidite, da ni treba biti nad ničemer razočaran. Če bi bili vseskozi v stiku z realnosto, ne bi bili nikoli razočarani.
www.youtube.com


Uživam ob tebi, ne da bi bil prilepljen nate. Tisto v čemer uživam, nisi ti; je nekaj, kar je večje kot sva jaz in ti. Je nakaj, kar sem odkril, nekakšna simfonija, nekakšen orkester, ki igra neko melodijo, ko si navzoča, toda, ko odideš orkester ne preneha igrati. Kadar srečam nekoga drugega, igra drugo melodijo, ki je prav tako zelo lepa. Kadar sem sam, še vedno igra. Obsežen program je to in orkester ne preneha igrati.

V šoli me niso učli, kako naj živim. Učili so me vse drugo. Kot je nekdo rekel:''bil sem deležen dokaj dobre vzgoje. Vzelo mi je leta, da sem prišel preko tega.'' Za to gre pri duhovnosti: pozabiti naučeno. Pozabiti vsakršen balast, ki so vam ga priučili.
www.youtube.com
just another brick in the wall
The only thing that interferes with my learning is my education.
Education is what remains after one has forgotten everything he learned in school.
The aim (of education) must be the training of independently acting and thinking individuals who, however, can see in the service to the community their highest life achievement. Albert Einstein

Now that I am grown
Everything's changed
I'll never be the same
Because of you..

www.youtube.com
Madonna Nothing Really Matters Club 69 Strype

Eden mojih prijateljev mi je pripovedoval o nekem afriškem plemenu, ki pozna kot smrtno kazen izobčenje. Če bi vas vrgli iz New Yorka ali od tam, kjer pač živite, ne bi umrli. Kako, da pripadnik tega afriškega plemena umre? Ker sodeluje pri neumnosti, ki je splošhna za človeštvo. Misli namreč, da ne bo sposoben živeti, če nikomur ne pripada. Se ve tem razlikuje od večine? Prepričan je, da mora pripadati. Toda ni vam treba pripadati nikomur in ničemur, nobeni skupini. Niti ni treba, da ste zaljubljeni. Kdo vam je rekel, da je potrebno?! Potrebno pa je, da ste svobodni. Potrebno je, da ljubite. To je tisto, to je vaša narava. Toda v resnici hočete biti želeni. Hočete odobravanje, želite biti privlačni, želite, da tekajo za vami. Zapravljate življenje. Prebudite se! Nič od tega vam ni potrebno. De mello

www.youtube.com
Ian Brown - I Wanna Be Adored (T in the Park)

Most people see the problem of love primarily as that of BEING LOVED, rather than of LOVING, of one's capacity to love. Hence the problem to them is how to be loved, how to be lovable. Fromm

Sreča je naše naravno stanje. Sreča je naravno stanje otrok, katerih je nebeško kraljestvo, dokler jih ne umaže in okuži neumnost družbe in kulture. Za srečo vam ni treba storiti ničesar, ker sreče ni mogoče pridobiti, ker jo že imamo. Kako lahko pridobimo nekaj, kar že imamo in zakaj je potem ne občutimo? Zato, ker moramo najprej nekaj odvreči. Odvreči iluzije. Ni treba ničesar dodati, da bi bili srečni, ampak odvreči. Življenje je lahko, življenje je lepo. Neizprosno je le do vaših iluzij, pohlepa, ambicij, hotenj.

www.youtube.com
Enjoy the Simple Things of life...


Pleasant experiences make life delightful. Painful experiences lead to growth. Pleasant experiences make life delightful, but they don’t lead to growth in themselves. What leads to growth is painful experiences. Suffering points up an area in you where you have not yet grown, where you need to grow and be transformed and change. If you knew how to use that suffering, oh, how you would grow. Let’s limit ourselves, for the time being, to psychological suffering, to all those negative emotions we have. Don’t waste your time on a single one of them. I’ve already told you what you could do with those emotions. The disappointment you experience when things don’t turn out as you wanted them to, watch that! Look at what it says about you. I say this without condemnation (otherwise you’re going to get caught up in self-hatred). Observe it as you would observe it in another person. Look at that disappointment, that depression you experience when you are criticized. What does that say about you?
Have you heard about the fellow who said, “Who says that worry doesn’t help? It certainly does help. Every time I worry about something it doesn’t happen!” Well, it certainly helped him. Or the other fellow who says, “The neurotic is a person who worries about something that did not happen in the past. He’s not like us normal people who worry about things that will not happen in the future.” That’s the issue. That worry, that anxiety, what does it say about you?
Negative feelings, every negative feeling is useful for awareness, for understanding.
They give you the opportunity to feel it, to watch it from the outside. In the beginning, the depression will still be there, but you will have cut your connection with it. Gradually you will understand the depression. As you understand it, it will occur less frequently, and will disappear altogether. Maybe, but by that time it won’t matter too much. Before enlightenment I used to be depressed. After enlightenment I continue to be depressed. But gradually, or rapidly, or suddenly, you get the state of wakefulness. This is the state where you drop desires. But remember what I meant by desire and cravings. I meant: “Unless I get what I desire, I refuse to be happy.” I mean cases where happiness depends on the fulfillment of desire.

“There is no coming to consciousness without pain.” Jung

You live you learn, you love you learn
You cry you learn, you lose you learn
You bleed you learn, you scream you learn..

Duhovnost pomeni prebujenost. Mnogi, četudi se tega ne zavedajo, spijo. Rodijo se speči, speči se poročijo, speči vzgajajo svoje otroke, tudi umro speči, ne da bi se sploh kdaj prebudili. Nikoli ne razumejo lepote tega, kar imenujemo ''človeško življenje''. Znano je, da so vsi mistiki, ne glede na religijo, soglasni v tem: da je vse dobro, da je vse v redu. Prav zares, čuden paradoks. Toda žalostno je, da večina nikoli ne spozna, da je vse dobro, ker spijo. Tlači jih mora. de Mello, Zavedanje




Ni komentarjev:

Objavite komentar